Stresszkezelés fiataloknak 

TANÁROKNAK

A mentális akupresszúra (ÉFT, azaz Érzelmi Felszabadító Technika), hétköznapi nevén a kopogtatás rendkívüli eredményekkel működik akár már kisiskolás korban is. A módszer az ősi kínai akupresszúrát ötvözi a modern pszichológia tanításaival. Hihetetlenül rövid időn belül segít eljutni egy adott probléma gyökereihez, áthuzalozza az agy idegsejtjei közötti kapcsolatokat, hogy a test és a lélek el tudja engedni a fájdalmat és a feszültséget. Klinikai vizsgálatok sokasága bizonyította, hogy az ÉFT hatására az agyhullámok a stresszre jellemző minták helyett visszatérnek a nyugalmi helyzetre jellemző frekvenciára.

Ennek óriási jelentősége van, mert a kopogtatást a bennünket érő bármilyen feszültség és stressz esetén azonnal tudjuk alkalmazni.

A világ számos országában alkalmazzák a kopogtatást már egészen kisiskolás korban is. Az alábbi videóban egy tanár meséli el a tapasztalatait, és közben láthatjuk, ahogy az 5-6 éves gyerekek kopogtatnak.

Amerikában követéses vizsgálatokon mutatták ki, hogy azokban az iskolákban, ahol az osztályban rendszeresen alkalmazták a módszert:

 • javultak a tanulmányi eredmények
 • kevesebb volt a dolgozatírástól vagy feletetéstől való rettegés miatti hiányzás
 • a gyerekek kezelhetőbbek voltak, jobban odafigyeltek az órán
 • csökkent az agresszió
 • a tanárok is nyugodtabbak voltak

A módszer rendkívül egyszerű, 10-15 perc alatt is elsajátíthatóak az alapok, és akár napindítóként, akár dolgozatírás előtt 2-3 perc alatt elvégezhető a folyamat.

Osztályfőnöki óra keretében megtanítom az osztályt és az osztályfőnököt kopogtatni, hogy mindaz, amit ígérek, valósággá váljon.

Szívesen elmegyek Budapesten általános- és középiskolákba, ha meghívtok. A foglalkozás ingyenes, mert szeretném, ha minél több diák és tanár fedezné fel a színeit, és tudna örülni a tanulásnak úgy, hogy a teljesítmény ne okozzon többé feszültséget.

Érdekelnek a részletek!
 • Név*
  0
 • Email*a valid email address
  1
 • Vállalat*full name
  2
 • Témák*
  Motivációs térkép teszt kitöltése és a teszt értékelése
  Motivációs teszt alkalmazása szervezetekben
  Ultrarövid konzultáció
  3
 • Üzenet*something more
  4
 • 5

2016 májusában a Gárdonyi Géza Általános Iskola harmadikosainál jártam Timi néni és Olga néni osztályában. 27 rendkívül lelkes harmadikosnak tanítottam meg, mi a teendő, ha nagyon izgulnak dolgozat, fellépés, vagy meccs előtt.

Maguk a tanítók is meglepődtek, milyen pontosan meg tudják nevezni a gyerekek, hogy hol érzik az izgulást. Van, akinek ilyenkor liftezik a gyomra. Van, akinek izzad a tenyere, kiszárad a szája, nem jut eszébe semmi. Van, akinek remeg a keze, van, aki sírni tudna. És van olyan is, akinek ilyenkor pisilni kell.
 
45 perc alatt megtanultuk és begyakoroltuk az izguláselűző és okosító kopogtatást a szerdai környezetismeret dolgozat apropóján, és maradt időnk arra is, hogy begyakoroljuk a teendőket arra az esetre, ha valaki nagyon dühös a barátjára, a testvérére, saját magára, anyukájára, apukájára, vagy az egész világra.
 
Nagyon hálás vagyok Balló Emesének, aki anyukaként felkarolta ezt a kezdeményezést, és továbbvitte a tanítók felé.
 
Köszönöm Timi néninek, és Olga néninek a bizalmat és a nyitottságot!

2015 májusában a Hartyán Általános Iskola vendége voltam Joó Mária tanárnő meghívására. Három körben összesen kb. 90 alsós – zömében 9-10 évesek – vettek részt a villámfoglalkozásokon. Az első pillanatokban még meg voltak szeppenve, de ahogy elkezdtek beszélni arról, hogy milyen helyzetekben szoktak izgulni, és hogy hol érzik a testükben az izgulást, teljesen felszabadultak. Pillanatok alatt megtanulták a kopogtató varázspontokat, a karatés a fiúknak tetszett nagyon, de a majmos mindenkinek könnyen ment. Gyakorlásképpen megtanultuk, mi a teendő, hogy ne izguljanak felmérő előtt. Először félve, aztán egyre derűsebben mondták utánam a ráhangolódó mondatot. Jó volt látni az arcokon az örömöt, hogy kimondhatják mindazt, amitől izgulnak, vagy félnek, és a végén csodálatos volt látni, ahogy szívvel-lélekkel és őszinte örömmel mondták ki, hogy okosak, ügyesek, mindenre emlékeznek, jó jegyet kapnak, apa és anya meg a tanár néni szereti őket. Köszönöm Joó Máriának, és az iskola minden tanárának és diákjának, hogy veletek lehettem.

2015 júniusában a kislányom óvodájában tanítottam meg az óvónéniknek a kopogtatást. Ez volt a ballagási ajándékom. Lili 4,5 évig járt a Bilimbóba, aminél jobb helyet el se tudtam volna képzelni. És ami igazán szívmelengető, hogy azóta a Bilimbóban a reggeli csendkör része lett a kopogtatás. Nap, mint nap hallom a történeteket, hogy az egyik óvónéni a játszótéren a padon nyugtatta meg 1 percnyi kopogtatással a kicsit vadul játszó gyerekeket, a másik elmulasztotta az édesanyja fejfájását, vagy hogy a gyerekek maguktól kérik a kopogtatást. Termékeny talajba vetettem el a magot.

A Bilimbó csapata: Szofi, Judit, Imelda, Betti, Marika, Csilla és Évi

DIÁKOKNAK

Az ÉFT hatását úgy képzeld el, mint amikor a mesében Aladdin megdörzsöli a lámpát, és abból azonnal előbújik egy dzsinn, aki hajlandó teljesíteni Aladdin három kívánságát. Az ÉFT-t bármikor használhatod arra, hogy lecsitítsd a benned kialakult feszültséget vagy stresszt, hogy jól tudj teljesíteni a felelésnél vagy a dolgozatírásnál, vagy hogy ne keseredj el, ha a társaid állandó céltáblája vagy, és sokszor kigúnyolnak. Ha otthon feszült a hangulat, és a legszívesebben világgá mennél, ha a testvéred állandóan nyaggat, ha úgy érzed, hogy nem vagy elég jó, akkor kopogtass.

Ha ezeket a sorokat olvasod, és kíváncsi vagy, hogy ez csak hókusz-pókusz, vagy tényleg működik, mutasd meg ezt az oldalt az osztályfőnöködnek, vagy egy tanárodnak. Minden meghívásnak eleget teszek (egyelőre csak Budapest területén) általános iskolákba és középiskolákba egyaránt szívesen elmegyek.

Sokkal több van benned, mint hinnéd. Honnan tudom? Ha ezeket a sorokat olvasod, az azt jelenti, hogy nyitott vagy azokra a mentális technikákra, amelyeket a tudomány most kezd csak felfedezni. Minden megvan benned ahhoz, hogy jókedvű és vidám életet élj. Hogy ha vannak álmaid, akkor meg is tudd azokat valósítani. Olyan képességeknek vagy a birtokában, amiről korábban álmodni se mertél. Te alakítod a jelenedet és a jövődet, és ehhez a kopogtatás egy gyors és hatékony eszköz.

Nagyon várom a találkozást!

Szeretettel:

Emese

Köszönet az inspirációért Horváth Évának, a gyakorlatietikett.hu megálmodójának, aki diákoknak viszi el a jó benyomás és az illem mindennapi megnyilvánulási formáit. Évával még sosem találkoztam, de őszintén megihletett, és példája bizonyíték arra, hogy a ragyogás az egyszerű dolgokban rejlik.

MI A CSUDA AZ A KOPOGTATÁS?

Jóga, meditáció, relaxáció, masszázs, akupunktúra, gyógynövények, illóolajok. Csak néhány a sok-sok módszer közül, amelyek az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb teret nyertek a gyógyszermentes testi és lelki egészséget kereső nyugati ember kelléktárában. Egy izgalmas módszer, az Érzelmi Felszabadítás Technika (ÉFT), népszerű nevén a kopogtatás ezt a holisztikus megközelítést emeli ma még a hihetetlenség határát súroló távlatokba. Az ÉFT különlegessége abban rejlik, hogy a keleti világnak a test meridián pontjairól szóló tudását ötvözi a nyugati világ pszichoterápiájával.

A technika lényege az, hogy az ujjbegyeinkkel finoman megkopogtatjuk a fej, a felsőtest és a kézfej meghatározott meridián pontjait, miközben kimondjuk a bennünk fortyogó negatív érzéseket vagy fájdalmakat. Az akupresszúrás pontok kopogtatása közvetlenül a középagy stressz-központjának küldi a jeleket, és a jelátvitel folyamatából kimarad a frontális lebeny, amely az agyban a gondolkodásért felel. Mivel az ÉFT fizikai és érzelmi oldalról egyaránt dolgozik a stresszel, így mind a két szinten, a test és az elme világában egyszerre történik az oldás.

kép forrása: www.hooponopono.eliveport.com

kép forrása: www.hooponopono.eliveport.com

Akit még ennél is részletesebben érdekel a folyamat, annak azt is tudnia kell, hogy a tudomány mai állása szerint a meridián pontok kopogtatásával közvetlenül tudunk hatni az agynak arra a részére, amely a testnek a félelemre adott negatív reakciójáért felel. Az amygdala, a középagy mandula formájú része dolgozza fel és tárolja az érzelmi reakcióinkat. Az elraktározott negatív érzések semlegesítése az ÉFT terápia első szakasza. Az üzleti, munkahelyi, anyagi és magánéleti stressz csökkentése utat nyit a testi és lelki gyógyulásnak, az alternatívák megtalálásának és a pozitív folyamatok elindulásának.

A technika egyik izgalmas jellemzője, hogy hihetetlenül gyorsan érezteti a hatását. Minél pontosabb az érzés vagy a fájdalom meghatározása, annál gyorsabban megszüntethető a stressz, a nyugtalanság, a szorongás, az alvászavar, a migrén, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsem.

Nyilván most felmerül benned is a kérdés, amit én is feltettem, amikor a technikával először megismerkedtem: hogyan lehetséges ez? Hogyan szüntethet meg a meridián pontok kopogtatása akár komoly fizikai tüneteket is? Lehet-e egy kopogtatásnak „becézett” módszer tudományos? Szerencsére ma már számtalan kutatás bizonyítja, hogy igen, lehet.

A kopogtatás a stressz hormonként ismert kortizol szintjét tartja karban. A kortizol a túlélés egyik kulcsa, erős stressz hatására aktiválja a szervezet összes energiaraktárát, akár a menekülést, akár a harcot választod. (Legalábbis ősemberként ez a két lehetőség jöhetett szóba, amikor a mamut szembejött veled). Ma már persze nincsenek mamutok, de rengeteg olyan helyzet van, amikor a kortizol aktivizálja a szervezetet, mert érzelmileg meg kell küzdened egy helyzettel. Ha túl sokszor kerül erre sor, és kialakul a krónikus stressz, akkor a kortizol magas szintje nemcsak alacsony szellemi teljesítőképességhez, az immunrendszer legyengüléséhez, magasabb vérnyomáshoz, a vércukorszint ingadozásához, hanem nagyobb étvágyhoz, így elhízáshoz is vezet. Arról nem beszélve, hogy megnyitja a kaput a komoly szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, és a ráknak is.

Nemrég végeztek egy kísérletet, melynek során három csoportra osztották a résztvevőket. Az első csoport egy egyórás ÉFT stresszkezelést kapott, a második csoportban beszélgettek a stressz lehetséges forrásairól, míg a harmadik csoport (kontroll csoport) semmilyen kezelésben nem részesült. Annak a csoportnak, akik kopogtattak, 24 százalékkal csökkent a kortizol szintje, míg a másik két csoportnál semmilyen változást nem tudtak kimutatni. A 24 százalékos csökkenés annyira meglepően sok volt, hogy a kutatást végző tudósok bevizsgáltatták a műszert, mert elsőre azt gondolták, elromlott.

Az ÉFT segít egy semleges érzelmi állapotba eljutni, amely a testi-lelki egészség és jól-lét alapja. Ez az az állapot, amelyet a meditáció, az ima, vagy a jóga képes előidézni benned. A technikát alkalmazó klinikai pszichológusok egyike szerint „az ÉFT szokatlanul pontos, gyors és direkt módszer a pszichés problémák és sérülések neurológiai okainak a megszüntetésére”.

Hogyan lehetséges ez? – tettem fel korábban jómagam is a kérdést. Ma már a tudomány megadja a választ, de a kérdésre a valódi válasz nem a tudományban, hanem a tapasztalásban rejlik. Fontos tudni, hogy mi játszódik le az agyban, de még fontosabb látni, hogy mi változik meg egy ember életében. Saját magam, a családom, és a hozzám fordulók esetei bizonyítják, hogy az ÉFT működik. Meglepően gyorsan, hatékonyan, barátságosan.

Próbáld ki! Egy, kettő vagy három alkalmas csomagok közül választhatsz itt: Fast Track Coaching csomagok

Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan épül fel egy stresszoldó kopogtatás, kattints ide, és megtudod: Stresszoldó kopogtatás

Az írás alapjául szolgáló cikk: Nick Ortner: Breakthroughs in Energy Psychology: A New Way to Heal the Body and Mind