Money and Soul

Nekem nem tanították meg az iskolában, hogyan bánjak a pénzzel, úgyhogy a családi minták alapján indultam el fiatal felnőttként a saját pénzügyeim útvesztőjében.

A szüleimtől és a nagyszüleimtől megtanultam beosztani a pénzt, megtanultam spórolni, élére állítani a garast, és megtanultam azt is, hogy addig nyújtózkodjak, amíg a takaróm ér, mert sose lehet tudni, mit hoz a jövő. Ismerősen hangzik? Aki a 70-es években volt gyerek, annak biztosan.

Az első komoly emlékem a pénzzel kapcsolatban az, amikor gimnazista koromban három hétig kukoricát címereztem a perzselő nyári melegben. Ujjaimat a száraz kukoricalevelek úgy összakaristolták, hogy leukoplaszttal voltak körbetekerve, de nagyon sok pénzt kerestem, és a keresetemből vettem egy veszettül drága kazettás kismagnót. A magnó olyan jó befektetésnek bizonyult, hogy 10 éven át használtam angol tanárként az óráimon.

Ennek persze nincs sok köze a pénzügyi tervezéshez, de azt azért megtanultam, hogy a pénz jó dolog, és ha jól bánunk vele, akkor a szolgálatunkba szegődik.

A pénzügyi tervezés ma már külön szakma, nagyon sok jó szakembert ismerek, akik családok százainak tették sínre az életét a körültekintő tervezésnek köszönhetően. Számtalan lelőhely van az Interneten is, ahol ki-ki saját magának összeállíthatja a család költségvetését.

A Soul Gym más megközelítést kínál fel neked, a lelki tényezőkre hangoljuk a pénzügyeidet.

Öt teendőt fogok neked javasolni, amelyek összhangba hozzák a lelkedet a pénzzel. A Soul Gym eddigi lépései önmagukban is elég összetettek voltak, és ez most sem lesz másképp.

Nem szeretném, ha maguk alá temetnének a feladatok. Fontos, hogy kellő könnyedséggel közelíts a pénzügyi tervezéshez. A könnyedség nem könnyelműség, hanem inkább egy laza, elengedett, befogadó és megengedő állapot, amelyben minden lehetséges.

Ma arra kérlek, hogy tarts magadnak tükröt. Pénzügyi tükröt.

Első lépés: Pénzügyi tükör

Talán még emlékszel rá, hogy a Soul Gym a helyzeted tudatosításával kezdődött. Most megnézzük, hol állsz a pénzügyek terén.

A jelennel való őszinte szembenézés hatalmas erőt ad, és ez indítja el a változást.

Két lista következik, az egyikben vedd sorra a vagyonodat, a másikban a tartozásaidat.

A vagyonod: minden olyan vagyontárgy, amelynek pénzben kifejezhető értéke van

Ingatlan(ok) becsült értéke: ________________
Gépjármű becsült értéke: __________________
Készpénz: ________________________
Bankbetét: ________________________
Befektetések (kötvény, részvény, állampapír, egyéb): _______________________
Arany: ________________________
Ékszerek, festmények: _____________________
Életbiztosítások: ________________________
Egyéb: ________________________
Összesen:

Tartozásaid

Lakáshitel: ________________________

Gépjárműhitel: ________________________

Diákhitel: ________________________

Hitelkártya tartozás: _____________________

Baráti kölcsön: ________________________

Egyéb: ________________________

Összesen:

És most vond ki a vagyonodból a tartozásaidat. A szám, amit kaptál, a nettó vagyonod.

VAGYON – TARTOZÁSOK = NETTÓ VAGYON

________________ Ft  –  ________________ Ft = __________________ Ft

Akármekkora is ez a szám (akár lehet negatív is), itt tartasz most. Ne legyenek rossz érzéseid, vagy bűntudatod, csak nézz szembe a valósággal. Ez van. Ha tetszik, amit látsz, gratulálok. Ha nem, nosza, lépj tovább, és tervezd meg, min kell változtatnod, hogy a szám a neked tetsző irányba változzon.

Végezetül egy bónusz kérdés: Milyen a viszonyod a pénzzel? Vajon isteníted, szereted, szükséges rossznak tartod, vagy azt gondolod, hogy a pénz nem boldogít? Bármi is legyen az, egyelőre csak ismerd fel. Ez a mantra ugyanis fontos szerepet játszik minden pénzügyi döntésedben.

Szeretettel:

Emese

Hamarosan jön a második lépés: a Cappuccino Faktor